Traditionele Driekoningentaart
Elk jaar op 6 januari is het Driekoningen of Epifanie. Het is een christelijke feestdag waarop gevierd wordt dat de drie wijzen Jezus bezoeken in Bethlehem. In veel Zuid-Europese landen is Driekoningen ook een vrije dag en zie je bij de Franse patissiers de Galette des Rois, oftewel een Driekoningentaart.
In deze frangipane taart wordt bovendien een voorwerp (een boon, muntstuk, een porseleinen beeldje…) verstopt. De persoon die het terugvindt in zijn stuk taart is die dag “koning(in)” en mag een kroon dragen. Vaak wordt er ook al een papieren kroon bij de taart meegeleverd zodat je echt iemand tot koning of koningin kunt kronen. Een hele leuke traditie, natuurlijk ook voor kinderen, want wie wil nu niet voor 1 dag koning of koningin zijn en mogen bepalen wat er op die dag gebeurt.
De taart hoor je in het aantal stukken te snijden van het aantal gasten plus 1 extra stuk. Dit extra stuk is bedoeld voor de bedelaar die aanklopt. De rest wordt verdeeld onder de andere gasten. Traditie getrouw is het zo dat het jongste kind tijdens het aansnijden van de taart onder de tafel gaat zitten en zo ongezien bepaalt wie welk stuk gaat krijgen.
Traditionele Driekoningentaart
Ingrediënten
- 100 gr amandelmeel
- 100 gr fijne suiker
- 100 gr roomboter
- 2 eieren (kamertemperatuur)
- 1/2 citroen, rasp
- snufje zout
- 6 plakjes roomboter bladerdeeg
- 1 eidooier evt. met een scheutje room losgeklopt
- een boon, muntstuk of een porseleinen beeldje.
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 ⁰C.
- Bekleed een bakplaat met eens stuk bakpapier
- Meng in een keukenmachine het amandelmeel met de suiker, de 2 eieren, boter, citroenrasp en een snufje zout tot een romige crème (frangipane).
- Snijd uit de plak bladerdeeg een cirkel van ca 20cm en een cirkel van ca 24 cm of gebruik de taartringen hiervoor.
- Leg de kleine cirkel bladerdeeg op het bakpapier en prik deze met een vork goed in.
- Verdeel de frangipane over de deegcirkel en laat hierbij ongeveer een rand van 1-2 cm vrij.
- Druk de boon, muntstuk, of een porseleinen beeldje op een willekeurige plek in de frangipane.
- Bestrijk de rand van het deeg met een dun laagje losgeklopte eidooier
- Leg de grote deegcirkel er bovenop en maak in het midden een klein gaatje om evt stoom te kunnen laten ontsnappen. Hierdoor zal je taart mooier bakken en is de kans kleiner dat beide deegcirkels van elkaar los zullen laten.
- Maak met een scherp mes een mooi patroon in de bovenste deeglaag. Kerf het voorzichtig in, snij het deeg niet volledig door tot aan de vulling.
- Bak de driekoningentaart in ca 30 minuten gaar, goudbruin en knapperig.