Focaccia met Tomaten en Knoflook
Focaccia met Tomaten en Knoflook
Ingrediënten:
- 450 gram patentbloem
- 2 tl suiker of honing
- 1 zakje gist 7 gram
- 3 rozemarijn takken, alleen naalden, fijngehakt
- 150 gram kerstomaatjes
- 60 ml goede kwaliteit olijfolie + extra voor kneden, https://staging.kitchencorner.nl/product/sicilie-novello-200ml/invetten en serveren
- 3 tl zeezout
- 2 grote teentjes knoflook, fijngehakt
Bereiding:
- Meng de suiker of honing met 320 ml warm water (ongeveer 44 °C) en voeg de gist daaraan toe. Roer kort en zet deze 10 minuten opzij totdat het gist begint te schuimen.
- Doe de bloem in de kom van de keukenmachine en maak een kuiltje in het midden. Giet daar het gistmengsel in.
- Zet de keukenmachine met deeghaken op laag tempo aan zodat het bloem langzaam mengt met het gistmengsel.
- Zodra het een geheel wordt kun je het tempo van de keukenmachine wat hoger zetten. Zodra vrijwel alle bloem is opgenomen voeg je ook de olie en het zout toe.
- Kneed het geheel zo’n 5 minuten tot een mooi deeg. Indien het deeg te plakkerig is kun je wat extra bloem toevoegen. Is het te stevig, voeg dan extra olie of water toe.
- Maak een bal van het deeg. Wrijf een ruime kom in met wat olie en leg hier het deeg in. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat een uur rijzen op een warme plek (bijvoorbeeld bij de verwarming of in de zon bij het raam).
- Beleg een bakplaat met bakpapier en leg hier het deeg op.
- “Rol” het deeg uit met je vingers tot een plak van zo’n 1,5-2 cm dikte. Of dunner, als je van dunner brood houdt.
- Bedek met wat huishoudfolie en laat dit nog eens 20 minuten rijzen.
- Verwarm intussen de oven op 200°C.
- Gebruik je vinger om deuken in het deeg te duwen. De deuken mogen goed diep zijn, bijna tot aan de bakplaat.
- Doe de tomaten, rozemarijn, knoflook, zout met de olie in een kom en hussel het goed door elkaar.
- Verdeel de tomaten kruiden over het deeg en besprenkel eventueel nog met wat extra zout of olie.
- Bak het brood in zo’n 15-20 minuten goudbruin.
- Smakelijk en geniet!